Sunday, 28 February 2010 20:07

Liikkuminen Budapestissa

Monen muun miljoonakaupungin tavoin myös Budapestissä on erinomainen ja kattava julkinen liikenneverkosto. Välimatkat suurkaupungissa ovat yleensä melko pitkiä, mutta julkisten kulkuneuvojen avulla niistä selviää nopeasti ja vaivattomasti. Metro ja ratikka ovat parhaat kulkuneuvot Budapestin alueella.

Liput julkisiin kulkuneuvoihin esim. metroon, ratikkaan, bussiin ja johdinautoon ostetaan aina etukäteen! Itse kulkuneuvoissa ei yleensö myydä lippuja. Lippuja myydään metroasemilla lipunmyyntipisteissä ja automaateissa sekä kertalippuja myös lehtikioskeissa. Budapestin julkinen liikenne toimii päivittäin noin klo 4.30-23.10. Yöaikaan liikennöivät yöbussit pääkatuja pitkin (katso Iltaelämä-osio). Yöbusseihin pitää ostaa oma lippu joka maksaa 350F.
 
Alle 6-vuotiaat lapset matkustavat ilmaiseksi. Muita lapsialennuksia ei ole voimassa, eli 6-vuotiaat ja sitä vanhemmat lapset maksavat täyden hinnan. Myös 65-vuotta täyttäneet EU-kansalaiset matkustavat julkisissa kulkuneuvoissa maksutta. Mukana tulee olla kuvallinen syntymäajan kertova henkilötodistus.

Huom! Kertalippu on voimassa vasta, kun olet leimannut kertalipun leimauslaitteessa (päivämäärä tai reikä). Metroa käyttäessäsi lippu leimataan asemalla liukuportaiden yläpäässä, ratikoissa ja busseissa kulkuneuvon sisällä. Jos vaihdat kulkuneuvoa matkan aikana tai vaikka vain metrolinjalta toiselle, tulee aina leimata uusi lippu. Jos useampi henkilö käyttää samaa 10 kpl kertalippuvihkoa, tulee jokaisen leimata oma lippu itselleen. Liput tulee pitää kiinni lippuvihkossa.

Budapestin paikallisliikenteen hinnat:

Kertalippu 320 Huf, ei sisällä vaihto-oikeutta, paitsi metrolinjojen väillä (vonaljegy).

Kertalippu ostettuna kuljettajalta 400 Huf, ei sisällä vaihto-oikeutta, paitsi metrolinjojen väillä.

Kertalippu vaiho-oikeudella 400 Huf.

10 kpl kertalippuvihko 2 800 Huf (10 darabos gyüjtöjegy).

Matkailijaliput

Mikäli aiot käyttää paljon yleisiä kulkuvälineitä, on halvinta ja kätevintä ostaa matkailijalippu. Ne kelpaavat kaupungin rajojen sisällä metroon, busseihin, ratikoihin, johdinautoihin ja HÉV-paikallisjuniin. Matkailijalippuja ei tarvitse leimata. Matkailijalippuja on erityyppisiä sen mukaan, kauanko lippu on voimassa:

Päivälippu 1 550 Huf (napijegy).

3 päivän lippu 3 850 Huf (turistajegy, harom napra).

7 päivän lippu 4 600 Huf (hetijegy), johon pitää kirjoittaa oma nimi tikkukirjaimin.

Jos sinulla ei ole esittää voimassaolevaa matkalippua tarkastajalle, joudut maksamaan tarkastusmaksun välittömästi. Se on paikanpäällä maksettuna 16 000 Huf ja matkalipun hinta. Tarkastajia on liikkeellä hyvin usein, joten pummilla matkustamista ei kannata yrittää.
 

Budapestin metro

Metro liikennöi Budapestissä päivittäin klo 4.30-23 välisenä aikana muutaman minuutin välein. Budapestissä on tällä hetkellä kolme metrolinjaa:
  • keltainen M1, maanalainen eli földalatti, Vörösmarty tér – Mexikói út välillä
  • punainen M2, Déli pu – Örs vezér tér välillä ja
  • sininen M3, Újpest Központ – Köbánya-Kispest välillä.

Kaikki kolme linjaa leikkaavat toisensa ainoastaan Deák Ferenc tér asemalla. Metroasemat on merkitty kaupungilla ja kartoissa linjan väriä vastaavalla M-kirjaimella. Metroliput kannattaa muistaa leimata sillä Metroissa on todella paljon tarkastajia. Metrojen leimauspisteet ovat yleensä metroasemien sisääntulon yhteydessä, rullaportaiden yläpäässä. Poikkeuksena on Deák Tér asema jossa leimauspisteitä on myös aseman käytävillä.

Metrolinjoista keltainen M1 valmistui jo vuonna 1896. Se oli Euroopan ensimmäinen maanalainen, josta budapestiläiset ovat syystäkin ylpeitä! Földalatti on jo itsessään historiallinen nähtävyys. Linja kulkee Vörösmarty tér –aukiolta Andrássy-bulevardin alla ohittaen Oopperatalon. Matka jatkuu Sankarten aukiolle, kaupunginpuistoon ja eläintarhaan sekä Széchenyin kylpylän ohi Mexikói útille.

Punainen linja M2 kulkee itä-länsisuunnassa. Se lähtee Budan puolelta eteläiseltä rautatieasemalta Déli pu ja kulkee Moszkva térin ja Tonavan alitse parlamenttitalon luo ja siitä Astorian ja Suuren kaarikadun kautta Itäiselle rautatieasemalle Keleti pu. Päätepiste on Örs vezér tér.

Sininen linja M3 puolestaan kulkee pohjois-eteläsuunnassa ja lähtee etelässä läheltä lentoasemaa Köbánya-Kispestistä, kulkee Kálvin ja Deák tér -aukioiden kautta pohjoiseen Újpest-Központin asemalle.

Raitiovaunut

 

Sekä ratikka- että bussipysäkeillä on numerokyltein merkitty ko. pysäkillä pysähtyvien kulkuvälineiden numerot. Kulkuneuvot pysähtyvät yleensä jokaisella pysäkillä, mutta ratikalle sekä bussille kannattaa varmuuden vuoksi viitata kädellä. Halutessasi ulos, paina pysähdysnappia ajoissa ennen haluamaansa pysäkkiä.

Matkailijan kannalta parhaimmat ratikkareitit ovat numerot 2, 4 ja 6. Numero 2 kulkee pitkin Tonavan rantaa Pestin puolella Margit-sillan kupeesta Lagymanyos-sillalle saakka ja samaa reittiä takaisin.

Linjat numero 4 ja 6 kiertävät Suurta kaarikatua pitkin lähes koko kaupungin. Ne lähtevät Budan puolelta Moszkva tériltä (Moskovan aukiolta), ajavat yli Margit-sillan Pestin puolelle ja pitkin Suurta kaarikatua aina Petöfin sillalle ja sen yli takaisin Budan puolelle. Sieltä voit ajaa samaa reittiä takaisin alkupisteeseen tai nousta linjalle numero 61 ja ajaa täyden ympyrän takaisin Moszkva térille. Budan puolella Tonavan rannassa ajavat ratikat 18, 19 ja 41. Ratikalla 28 pääset kiinalaiselle torille. Ratikka lähtee Blaha Lujza tér –aukiolta ja tori on viidennen pysäkin kohdalla.

Linja-autot

 

Sekä bussi- että johdinautopysäkeillä on numerokyltein merkitty ko. pysäkillä pysähtyvien kulkuvälineiden numerot. Kulkuneuvot pysähtyvät yleensä jokaisella pysäkillä, mutta kuljettajalle kannattaa varmuuden vuoksi viitata kädellä. Halutessasi ulos, paina pysähdysnappia ajoissa ennen haluamaansa pysäkkiä. Pikavuorot on merkitty tunnuksella ”E”. Johdinautoja on vain Pestin puolella, pääset ajamaan niillä esim. nousemalla kyytiin Sankarten aukion kulmalta tai Parlamenttitalolta.

Bussilla voi ajaa vaikkapa ylös linnakukkulalle. Bussi 16 ajaa Deák tériltä ja Várbusz-pikkubussi Moszkva tér –aukiolta linnakukkulalle. Gellért-kukkulalle menee bussi 27, joka lähtee Móricz Zsigmond körtér –aukiolta (kukkulan takaosaa pitkin ylös). Ecserin kirpputorille pääset bussilla 54 Boraros tér –aukiolta, Petöfi sillan kupeesta. Antiikkitorille matkaa on 23 minuuttia virallisen aikataulun mukaan ja oikea pysäkki on Fiume utca. Valitse paluumatkalle valkoinen bussinumero 54 (punainen nro ei tule Budapestiin).

Kesäisin hyödyllinen bussilinja 26 ajaa Margit-saarella ja käy kääntymässä molemmilla silloilla. Halutessasi Patsaspuistoon voit valita suoran lisämaksullisen bussilinjan nimeltä Szoborpark. Se lähtee Deák tériltä klo 11 (kesällä myös klo 15). Tai voit kulkea julkisilla kulkuvälineillä koko matkan. Katso Budapest-opaskirjasen takakansi.

Junat

 

HÉV-lähijuna

HÉV -lähijunilla on neljä linjaa, jotka kuljettavat matkalaisen joko Csepeli:in, Gödöllö:n, Ráckevei:hin tai Szentendrei:hin. Hév-juna on kätevä ja edullinen tapa matkustaa lähiseudun kaupunkeihin ja kyliin. HÉV -linjan lähimmille asemille voi matkustaa samoilla lipuilla kuin Budapestin muussakin joukkoliikenteessä, mutta kaukaisemmille asemille on maksettava lisämaksu. Lippu ostetaan mieluiten asemalta ennen matkaa, mutta junassa kiertää myös konduktööri.

Matkailijoiden eniten käyttämä HÉV -linja ajaa Batthyány tériltä pohjoiseen kohti Szentendreä, joka on taiteilijakaupunki noin 20 km Budapestistä. Juna kulkee mm. vanhan roomalaiskaupungin Aquincumin kautta. Linjan kaikki junat eivät kuitenkaan kulje Szentendreen asti, joten varmista pääteasema junan edestä ennen matkaa. Lippu Szentendreen maksaa noin 600 F.

Toinen HÉV -linja ajaa Örs vezér tériltä (punaisen metrolinjan päätepysäkki) Gödöllöön kulkien Hungaroringin eli Formula Grand Prix -radan läheltä (pysäkki Szilasliget). Gödöllössä on esim. Sissin palatsi. Matkan kesto on noin 40 min ja hinta noin 400 F. Kolmas HÉV -linja lähtee Boráros tériltä etelään.

Kaukojunat

Budapestistä on rautatieyhteys Keski-Euroopan kaikkiin suuriin pääkaupunkeihin. Juna on edullinen ja mukava matkustustapa. Aikataulut ja hinnat vaihtuvat usein, joten ajankohtaiset tiedot saat rautatieasemilta tai lippuja välittävistä toimistoista. Budapestissä on kolme rautatieasemaa:
Läntinen rautatieasema = Nyugati pályaudvar (lyhenne pu.) sijaitsee Pestin puolella Suuren kaarikadun varrella, sinisellä metrolinjalla. Sieltä lähtevät junat itään mm. Debreceniin.
Itäinen rautatieasema = Keleti pu. sijaitsee Pestin puolella punaisella metrolinjalla. Sieltä junat lähtevät länteen mm. Wieniin.
Eteläinen rautatieasema = Déli pu. on Budan puolella punaisen metrolinjan päätepisteessä. Sieltä pääsee junalla etelään mm. Balatonille.

Hammasratasjuna (fogaskerekü)

Hammasratasjunan reitiltä pääsee mukaville viher- ja retkialueille. Hammasratasjunalle pääset, kun nouset Moszkva térillä raitiovaunun nro 56 kyytiin ja jäät pois sen toisella pysäkillä, korkean ja pyöreän hotelli Budapestin kohdalla. Juna on väriltään punainen ja siihen käy 185 F hintainen kertalippu sekä matkailijaliput. Matka päätepysäkille (Széchenyi hegy eli Széchenyi-kukkulalle) kestää n. 15 min.

Lasten juna (gyermekvasút)

Lasten juna on hauska kulkuväline! Siinä konduktöörit ja lipunmyyjät ovat lapsia. Kapearaiteinen juna mutkittelee kauniissa metsämaisemissa. Lasten junalle pääset, kun ajat hammasratasjunalla (kts. edellinen kohta) päätepysäkille. Lasten junan lähtöpaikka on siitä n. 300 m vasemmalle – seuraa vain muita retkeilijöitä! Lasten juna kulkee joka päivä noin tunnin välein klo 10 -17 välillä. Junassa eivät käy tavalliset kertaliput eivätkä matkailijaliput, vaan erillinen lippu pitää ostaa asemalta. Hinta on yhteen suuntaan aikuisilta noin 500 F ja lapsilta (alle 15-v.) noin 250 F.

Köysirata János-kukkulalle (Libegö)

Köysiratahissi Libegö kulkee Zugligetin ja János hegyn eli Johannes-kukkulan välissä. Tämä on hiihtohissin kaltainen tuolihissi, jossa jalkojen alla näkyvät omakotitalot ja kauniit metsäpolut. Hauska hissiajelu kestää n. 15 min. Hissi toimii päivittäin klo 10-16. Lippu maksaa aikuisilta noin 500 F ja lapsilta (2-10v.) noin 250 F. Hissin alapysäkille pääset Moszkva tér -aukiolta bussilla nro 158, jolla kuljet päätepysäkille asti. Reitti on hauskempi ylhäältä alas, joten ylös János-kukkulalle pääset Lasten junalla (kts. tiedot yllä).

Taksit

Virallisissa takseissa on keltainen rekisterikilpi, katolla taksikyltti, sisällä mittari sekä kyljessä taksifirman nimi. Määränpää kannattaa kirjoittaa valmiiksi etukäteen paperille, sillä taksinkuljettajat harvoin osaavat englantia. Lähtömaksu takseissa on noin 400 F sekä matkamaksu tietyltä väliltä noin 400 F.

Taksihinnoittelu on Budapestissa kuitenkin vapaata ja taksien kilpailu kovaa. Hinta esim. linnavuorelta alas voi pahimmassa tapauksessa olla 15 euroa! Taksien lähtö- ja kilometrihinnat tulisi olla taksissa nähtävissä, mutta näin ei aina ole. Taksimatkan hinta saattaa myös määräytyä kuljettajan mielen mukaan. Yksityisiä taksiautoilijoita on monenlaisia - jos otat taksin lennosta, sovi hinta aina etukäteen!
 
Keskustan alueella noin 1 500-3 000 F on riittävä maksu päiväaikaan, sillä taksikyyti lentokentälle noin 27 km päähän maksaa noin 5 500 F. Yöaikaan ja pyhäpäivinä taksaan tulee lisää noin 20-50 %.
 
Luotettavimmat taksit saat tilaamalla esim. hotellin vastaanoton kautta tai ravintolahenkilökunnan avulla. Oheisena taksiyhtiöiden puhelinnumerot:
  • Citytaxi +36 1 211 1111
  • Fötaxi +36 1 222 2222
  • Budataxi +36 1 233 3333
  • 6x6 taxi +36 1 266 6666
  • Radiotaxi +36 1 377 7777

Budapestin lentokentältä keskustaan

 

Lentokentältä pääset keskustaan kolmella eri tavalla. Voit valita joko taksin, minibussin tai julkisen liikenteen. Matkaa lentokentältä keskustaan on noin 27 kilometriä.

Taksi

Lentokentällä toimii Főtaxi, jonka kyydissä pääset kiinteään hintaan kapunkiin ja hotellille. Heidän hinnoittelu perustuu vyöhykkesiin. Kaupungin keskusta kuuluu 2 ja 3 vyöhykkeisiin. Taksi on helppo löytää lentoasemalta. Lentokenttärakennuksesta kun poistuu ulos, niin heti ulko-ovien edessä on Zona taxin koppi, josta voi taksin varata ja samaan pisteeseen myös maksetaan taksi jo etukäteen.

1. Alue 3800 Huf tai 14€

2. Alue 5800 Huf tai 21€

3. Alue 6000 Huf tai 22€

4. Alue 6500 Huf tai 24€

Julkinenliikenne lentokentältä

Lentokentältä pääsee keskustaan myös kaupungin julkisella liikenteellä. Lentokentältä A ja B terminaalien välistä lähtee linja-auto 200E kulkee päätepysäkille (Köbánya-Kispest), josta lähtee metro numero 3 (sininen linja). Metrolla pääset suoraan kaupungin keskustaan ja voit tarvittaessa vaihtaa toiseen metrolinjaan Déak tér:n asemalla.

 

Last modified on Thursday, 24 May 2012 19:34

Akác-tanya

 Maaseutumajoitusta Unkarin pustalla.

Lue lisää

Ilmoitukset