Sunday, 28 February 2010 15:44

Unkarilaiset juomat

Unkari voi hyvällä omallatunnolla ylpeillä monilla saavutuksillaan. Ruoka ja juoma on ovat aina olleet lähellä Unkarilaisten sydäntä ja moni maassa vieraillutkin on niistä päässyt nauttimaan. Unkarihan tunnetaan erinomaisista viineistään, joita tulemme unkari.info sivustolla käsittelemään hieman myöhemmin. Unkarilaiset viinit eivät millään tavalla jää jälkeen ranskalisiin tai italialaisiin viineihin verrattuna. Suomessa Unkarilaiset viinit eivät vielä ole saavuttaneet suuren suurta suosiota, ja yksi syy on Alkossa. Jostain syystä Alko ei ole ottanut valikoimiinsa hyviä ja keskihintaisia Unkarilaisia viinejä.

Toinen hyvin kuuluisa juoma joka Unkarista tulee on Pálinka. Jos pálinkaa pitäisi kuvata kansantajuisesti niin lähin vertaus löytyisi ehkä pontikasta jota on maustettu jollain hedelmällä. Pálinka tehdään perinteisesti luumuista, omenoista, päärynöistä, aprikooseista tai kirsikoista. Todellisuudessa pálinka luetaan kuuluvaksi brandeihin.

Pállinkan valmistuksella on maassa hyvin pitkät perinteet, on todisteita että pálinkaa on valmistettu jo ainakin 500 vuotta sitten.

Vuonna 2004 Unkari sai EU:lta oikeuden käyttää nimeä pálinka tavaramerkkinä hedelmistä tislatuille viinoille. Joten kun pálinkasta puhutaan niin puhutaan todellisesta ja aidosta Unkarilaisesta juomasta. Juoma joka saa käyttää nimeä pálinka pitää olla siis valmistettu Unkarissa ja sen alkoholiprosentti pitää olla vähintään 37,5.

Jos matkustat vaikkapa Unkarin pääkaupunkiin Budapestiin ja satut olemaan kaupungissa pálinka festivaalien aikaan, niin on hyvä tietää muutama perusasia pálinka maisteluista. Pálinka tarjoillaan huoneenlämpöisenä ja sitä maistellaan samalla tavalla kuin viiniä. Hienostunut tapa maistella pálinkaa on suosia "kuiva maistelua". Tämä tarkoittaa sitä että ensimmäisen nautitun pálinka lasillisen jälkeen odotellaan muutama minuutti jonka jälkeen seuraavaa lasillista ei suinkaan heti juoda vaan sen aromeja hengitetään. Kun tästä toisesta lasillisesta hengittää pálinkasta nousevia hyöryjä oikein syvää voi aistia ja tuntea kyseisen pálinkan todellisen luonteen ja sen todelliset aromit.

Last modified on Tuesday, 22 May 2012 15:15

Akác-tanya

 Maaseutumajoitusta Unkarin pustalla.

Lue lisää

Ilmoitukset