Monday, 01 August 2011 08:12

Zila Kávéházin aprikoosi-hirssikakusta Unkarin syntymäpäiväkakku 2011

Zila Kávéház on voittanut aiemmin jo kolmesti valtakunnan syntymäpäiväkakkukilpailun: vuonna 2007 voitokas herkku oli vanilijainen 'linnunmaitokakku' (Madártejtorta), vuonna 2008 luumukakku (Szatmári szilvatorta) ja vuonna 2009 kirsikkakakku (Pándi meggytorta). Viime vuonna voitto meni Sulyán leipomon luumukakulle (Szilvagombóc torta). Tänä vuonna sokerileipurimestari László Zila jatkaa voittokulkuaan aprikoosi-hirssikakulla (Kecskeméti barackos kölestorta).

Szatmárin luumujen ja Pándin hapankirsikoiden ohella Kecskemétin aprikoosit ovat maankuuluja – 'Hungaricum'-tuotteita. Myllärimestari Imre Szabó esitteli László Zilalle Karcsagin maakunnan perinteisen hirssin, ja pyysi häntä kokeilemaan sen käyttöä leivonnaisissa. Unkarissa hirssiä viljeltiin laajalti vanhoina aikoina, mutta sen syrjäyttivät nykyiset viljalajit, lähinnä vehnä, 1700-1800 -luvuilla. Nyt hirssiä markkinoidaan  Unkarissa terveystuotteena.

Syntymäpäiväkakun viralliset maistajaiset ovat 20.8.2011 Budan rantakadulla. Paikalla ovat kilpailun järjestäjät Unkarin sokerileipuriyhdistyksestä sekä pääministerin kansliasta. Samaan aikaan kakkua saa myös 150 kahvilasta ympäri maata.

Neljän aikaisemman kakun kuvat ja ohjeet löydät unkarin kielellä Unkarin sokerileipuriyhdistyksen sivuilta. Artikkeli löytyy etusivua alaspäin rullaamalla.

Zila Káveház on tutustumisen arvoinen paikka! Kakkujen lisäksi sieltä löytyy palkintoja saaneita jäätelöitä (palstanpitäjän huomautus: kannattaa maistaa... todella herkullisia), sekä hyviä lounas- tai illallisvaihtoehtoja. Kelpaa esitellä myös vieraille tämä paikka. Kahvila on keskustan ulkopuolella 18. kaupunginosassa (keskustasta lentokentän suuntaan), osoitteessa Üllöi ut 452. Keskustasta sinne pääsee helpoiten vaihtamalla Határ útilla sinisestä metrosta ratikkaan numero 50. Kahvila on Szarvas Csarda térin pysäkin vieressä (13.pysäkki Határ útilta). Matkalla voi ihmetellä tavallisten unkarilaisten elämää Kispestissä. Zila Káveházilla on kelpo sivut netissä, myös englanniksi, tässä linkissä.

 

Lähteet: turizmus.com, laptopkonyha.hu

Kuvalähde: www.hirado.hu

Last modified on Tuesday, 22 May 2012 15:10

Akác-tanya

 Maaseutumajoitusta Unkarin pustalla.

Lue lisää

Ilmoitukset